Toate poveștile încep cu…A fost Odată

A fost odată… este o platformă în care poveștile sunt reinterpretate într-o variantă apropiată limbajului de astăzi, dar păstrând farmecul „zicerii” unor scriitori precum Ion Creangă, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andersen.

Ba mai mult, pentru prima dată în România, poveștile au prins viață și în limbaj mimico-gestual românesc pentru comunitățile de copii cu deficiențe de auz, care sunt la fel de dornici să încalece pe-o șa și să pornească în aventuri imaginare. Ceea ce transformă această platformă într-o resursă singulară în România.

Proiectul a fost lansat în iunie 2018 și se adresează copiilor cu sau fără deficiente de auz, părinților, bunicilor, educatorilor și învățătorilor. Colecția digitală conține în acest moment 40 de povești audio, video și în limbajul semnelor și este gratuită.

Pentru că toate poveștile încep cu ...A fost odată, acest proiect nu putea să înceapă altfel. Așa că, într-o seară de iarnă le-am pus povești pe vinil copiilor noștri și am reușit să le reținem atenția doar pentru 2 minute. Acela a fost momentul în care am înțeles că poveștile lor trebuie să fie mult mai simple, cu mai puține arhaisme și regionalisme. Și că acești digital natives, învățați cu YouTube, au nevoie de mai mult dinamism și de povești care să le stârnească curiozitatea și care să le fie livrate pe gadgeturile cu care ei sunt atât de obișnuiți.

Din acest punct de vedere, Afostodata.net are câteva avantaje indiscutabile. Contentul poate fi accesat ca stream, dar și ca download pentru a putea fi consumat ulterior. În plus, vă punem la dispoziție conținutul audio și ca Podcast în iTunes. Vorbim despre un content premium care poate fi utilizat absolut gratuit pe telefon, pe tableta sau pe PC în mașină, în parc, la picnic, la mare sau pe vârf de munte.

Când vine vorba despre conținut, citim zeci de povești până decidem că una dintre ele este potrivită pentru site. Avem povești din literatura romană, cât și din cea universală - indiene, chineze, tibetane, fraceze, italiene - care sunt extrem de frumoase și au mult tâlc. Povești deștepte, care pot isca ore de conversație și întrebări nesfârșite și care nu depășesc 7 minute, tocmai pentru a avea full atention din partea lor.

Un alt aspect esențial al acestei platforme este și faptul că A fost odată este singura platformă din România care oferă acces la povești și copiilor care au deficiențe de auz. În acest moment există 23.000 de persoane cu deficiențe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2017). În România sunt doar 136 de interpreți de limbaj mimico-gestual și 13 școli speciale, în care învață copii din toată țara.

În cursul săptămânii, mulți dintre acești copii dorm la internate, departe de familiile lor. Când am înregistrat aceste povești, ne-am gândit că poate vom reuși să le mai alinăm dorul de casă, măcar în minutele de dinainte de culcare, când se vor urca pe-o șa alături de eroii lor preferați. Nu e ușor să trăiești în tăcere. Acești copii nu au adormit pe un cântec de leagăn sau pe vocea mamei spunându-le povești, nu știu cum sunt vocile personajelor de desene animate.

Decizia de a implementa și acest segment pe platformă a venit în mod natural și cumva obligatoriu, pentru că, în timp ce tatonam terenul pentru ”traducerea” poveștilor, am aflat că limbajul mimico-gestual este caracteristic fiecărei limbi în parte. Eram convinși că e un limbaj universal valabil. Dar nu. Fapt pentru care suntem tare mândri că în acest moment proiectul acesta este una dintre puținele resurse de povești pentru copiii din România cu probleme de auz. Totuși, în 2018 poveștile nu pot fi un lux!

Unul dintre parteneriatele cu care ne mândrim foarte tare în acest an este și cel cu Opera Comică pentru Copii, care presupune publicarea de povești în acord cu spectacolele puse pe scena Operei. Am început cu Alice în Țara Minunilor și vom contiuna cu Figaro, Figaro. De asemenea, pe 15 martie am organizat la British Council Romania primul eveniment de storytelling din România, care a reunit copii hipoacuzici și copii ascultători de povești în același loc. Storytelling concomitent cu actrița Laura Cosoi și Lena Lazăr Dermengiu, interpret LMG și activități în grupuri mixte. Urmează să mergem la Goethe Zentrum pe 23 mai 2019, iar în toamnă la Institutul Francez.

De asemenea, pe 1 Iunie - de ziua noastră - vom fi la Salonul Internațional de Carte - Bookfest în standul Marii Britanii, invitatul de onoare al acestei ediții. O invitație care ne-a onorat și ne-a confirmat că facem ce trebuie.

În acest an putem spune că acest proiect a crescut precum în povești, într-un an cât alții în 7. Am adunat o colecție de oameni de poveste în jurul nostru, parteneri care au avut încredere în noi (Samsung, Telekom, Kaufland). Am adunat o comunitate de mămici și copii, am fost la școli speciale și am vizionat povești, am fost la elevi de clasa a IV- a care s-au pus pe plâns că plecăm acasă și că nu stăm toată ziua cu ei la ore să ascultăm povești... Suntem pe FB pe Afostodata și evident, pe site, pe www.afostodata.net, la orice oră din zi și din noapte, în orice loc din România sau din lume vă aflați. Pentru că indiferent de ce urmează, A fost odata este felul în care am înțeles să ne implicăm responsabil în societate și să demonstrăm că poate fi o poveste cu final fericit.

← BACK