Ruxandra Vodă: “Îmi doresc un manual de bune maniere în social media”

“Atunci când am creat conferinţa Connections, am vrut să conectăm oameni cu pasiuni şi oameni cu pasiuni cu alţi oameni cu pasiuni, în domeniul acesta digital în care suntem toţi la un click distanţă unul de altul şi aceasta datorită Facebook. Sau din cauza... Este o apropiere fantastică şi în acelaşi timp intimidantă. Dar mie îmi place pentru că este până la urmă o comunicare multistrat, multidirecţională, multimedia, în care frumuseţea jocului este că poţi schimba – dacă ştii cum s-o faci – cursul unei discuţii, al unui eveniment, poţi construi sau reface reputaţia unei persoane, a unui brand.

Prefer o argumentaţie pozitivă, căci de factori distructivi avem parte din păcate suficient de mult. Social media este un simplu canal de comunicare, e drept digital, a cărui structură permite conversaţia multidirecţională cu oricine. Spun „un simplu canal de comunicare” pentru că în spate sunt oameni, ca mine, cu care trebuie să conversezi, să le înţelegi problemele, motivele, şi să le răspunzi coerent, civilizat, la obiect.

OK, s-o dăm pe faţă, e subiectul preferat de distrus branduri: când cade reţeaua, Facebook rămâne singurul canal de comunicare funcţional. Toată lumea este la noi pe pagină, un val de frustrare şi ură se revarsă din comentarii, oamenii sunt pe drept frustraţi că un serviciu fundamental necesar nu funcţionează. Nu îi pot contrazice – nu are rost să neg realitatea. Nu îi pot minţi că ne-a tăiat Dorel cablul, poate cel mult o dată (râsete în culise).

În toate reacţiile de până acum, am avut o atitudine de bun simţ, am explicat ce se întâmplă şi da, am opus rezistenţă la insultă. Nu este deloc uşor să aperi reputaţia unui grup precum Telekom Romania şi cred că echipa mea o face destul de bine, cu atât mai mult cu cât există în mod evident o aprehensiune sporită în a ataca gigantul german.

Sunt multe de povestit despre „reputation management” în social media, aşa că am decis să deschid eu seria de articole, sub semnături cu reputaţie, pe această temă şi multe altele.

Mă bucur că am creat Connections, va fi o platformă de conectare a oamenilor cu pasiuni şi de exprimare a multor idei frumoase, deocamdată în scris şi, cândva la toamnă, şi prin viu grai.”

← BACK